donderdag 1 juni Bibliotheek Heemskerk
jonge mantelzorgers

STG informatie-inloop Week van de Jonge Mantelzorger

Heb jij of iemand in je omgeving de diagnose autisme gekregen, bijvoorbeeld je partner of je kind?

De diagnose kan gevolgen voor het hele gezin, ook voor de broers en zussen. Dit kan veel vragen oproepen.

Het deskundige team van het IJmonds Autisme Loket geeft je gratis advies en denkt graag met je mee.

STG sluit voor vandaag  (1 juni) aan bij het deskundige team van het IJmonds Autisme Loket voor gratis advies.

STG kan meer advies, informatie en eventueel begeleiding in bieden voor de broers en zussen.

Je bent van harte welkom, ook om bijvoorbeeld een kopje koffie of thee te komen drinken en je verhaal te doen.

Waar: Bibliotheek Heemskerk, Maerten van Heemskerckplein 3. Heemskerk

Wanneer: donderdag 1 juni van 13.00 – 15.00 uur

 

Ondersteuningsgroepen ouders/mantelzorgers STG

Op vaste momenten in het jaar biedt STG deskundige steun aan mantelzorgers door de organisatie van contact- en ondersteuningsgroepen. Ook ouders die nog niet bekend zijn bij de STG kunnen zich aanmelden voor deze bijeenkomsten.

Speciaal voor ouders van een kind met het syndroom van Down worden samen met Stichting Down Syndroom (SDS) themabijeenkomsten georganiseerd. Tijdens de bijeenkomsten ontmoeten gezinnen elkaar en kunnen ervaringen onderling worden uitgewisseld. Voor meer informatie over de activiteiten van de Stichting Down Syndroom: www.downsyndroom.nl

Brusjesactiviteiten (basisonderwijs)

Meerdere keren per jaar organiseert STG een brusjesmiddag. Het doel van deze middagen is de kinderen laten ervaren dat er meer kinderen zijn met een broer of zus met autisme of een beperking. De middagen zijn voor kinderen van 6- 12 jaar. De middag met ontspannen, leuke activiteiten wordt begeleid door een professional en vrijwilligers.

Jonge mantelzorgers (voortgezet onderwijs)

Voor jongeren op het voortgezet onderwijs met een gezinslid met autisme of een beperking worden regelmatig activiteiten georganiseerd.

Het doel van deze middagen is om te laten ervaren dat er meer jongeren zijn, die een gezinslid met een beperking hebben. Tijdens een activiteit wordt er met elkaar over ervaringen gesproken. We passen de activiteiten aan op de interesses van de jonge mantelzorgers.

Wil je uitnodigingen ontvangen voor onze ouder-, jonge mantelzorger- en brusjesbijeenkomsten? Stuur een mail naar stg@thuiszorg-gehandicapten.nl

Scholingen en informatiebijeenkomsten

Er worden in samenwerking met andere organisaties regelmatig informatieavonden georganiseerd. Op deze manier kan STG een breed aanbod aanbieden om mantelzorgers en vrijwilligers te ondersteunen. De coördinatoren van STG zijn ook te benaderen voor gastcolleges bij zorgopleidingen van Hogescholen.

(Be)Grenzen

Als vrijwilliger kom je soms in situaties terecht die dilemma’s met zich meebrengen. Dilemma’s over afstand en nabijheid. Wat wordt er verteld over het persoonlijke leven en hoe dichtbij laat je de cliënt komen? Waar ligt de grens m.b.t. (fysiek) contact en hoe geef je dat aan? En wat verwacht de organisatie of vereniging op dit gebied van de vrijwilliger? In deze training wordt aandacht besteed aan de voorwaarden die er nodig zijn om te komen tot een veilig omgangsklimaat, voor vrijwilligers en voor hulpvragers.

Ongeveer een kwart van de kinderen en jongeren in Nederland is jonge mantelzorger. Zij groeien op met iemand in hun omgeving met een ziekte, beperking, psychische kwetsbaarheid en/of verslaving. Het zorgen voor een ander ervaren zij als normaal en het geeft ook voldoening, maar het kan het ook zwaar zijn. Daarom staan Jonge Mantelzorgers rond deze week centraal en organiseert MaatjeZ, in samenwerking met STG en Welzijn Beverwijk, een week vol leuke en informatieve activiteiten in Beverwijk en Heemskerk.

"*" geeft vereiste velden aan

Aanmelden

Hidden
Hidden
Privacy*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Scroll to top