Blijf op de hoogte

Mantelzorg in uw omgeving

BLOG: Leenstelsel maakt meer kapot dan het denkt.

“Ik ben Viroen Soebedar en ben 21 jaar. In september rond ik mijn studie Bedrijfskunde MER af. Naast mijn studie zorg ik voor mijn moeder en ben ik ambassadeur voor De Jonge Mantelzorger tussen de 12 & 25 jaar. Daarnaast hou ik een wekelijkse blog bij over mijn leven als jonge mantelzorger. Het doel hiervan is om meer jonge mantelzorgers te bereiken en hen aan te sporen zelf ook hun verhaal te vertellen.

Laatst kwam er een jonge mantelzorger naar me toe. Zij vertelde dat ze voor haar broertje zorgt die kanker heeft. Ze vertelde dat studeren daardoor onmogelijk voor haar was. Haar ouders waren niet in staat haar studie te bekostigen. En haar mantelzorgtaken slokte al haar tijd om die ze dus ook niet in een bijbaantje kon stoppen.

Haar verhaal zette me aan het nadenken. Ik kan het nog goed herinneren, het besluit om het leenstelsel voor de Nederlandse studenten in te voeren. Dat zit me nog steeds niet lekker. Ik zal het uitleggen.

Ongeveer 800.000 jongeren tussen de 12-25 jaar zijn mantelzorger. Dit zijn vaak jongeren die het niet breed hebben. Door de invoering van het leenstelsel is de drempel naar een HBO of WO opleiding erg hoog komen te liggen.

Om mij heen zie ik dat de meeste jonge mantelzorgers kiezen voor zekerheid. Daar past geld lenen voor een studie niet bij. Tja, wat moet je dan? Thuiszitten is een slechte optie. Werken gaat lastig zonder diploma. En is vaak een brug te ver. Deze afwegingen leveren stress op, iets waar jonge mantelzorgers al genoeg van hebben.

Ik ben blij en gezegend dat ik een studie mag beginnen én eindigen zonder een hoge studieschuld. Maar ik voel erg mee met de nieuwe generatie studenten. Er zou een mantelzorg-regeling moeten komen. Bijvoorbeeld kwijtschelding van een gedeelte van de studiekosten, voor wie kan aantonen dat hij of zij mantelzorger is.

Groetjes, Viroen

PS: Mijn blogs over jonge mantelzorgers vind je op www.facebook.com/JongeMantelzorgerViroenSoebedar

Bron: Ik? Mantelzorger