Blijf op de hoogte

Mantelzorg in uw omgeving

DeZorgladder

Vanwege het Corona-virus hebben sommige mantelzorgers het drukker dan normaal. Mogelijk maakt u aanspraak op hulp vanuit de gemeente. In dit bericht leest u meer informatie over de beschikbare hulp, en waar u deze kunt aanvragen.

Onze collega’s van MantelzorgNL hebben een mooie pagina gemaakt waarop je kunt zien welke zorg er beschikbaar is. En of u als mantelzorger daarvoor in aanraking komt. U kunt ook een video bekijken. Klik hier om naar de website van MantelzorgNL te gaan.

 

DE 5 STAPPEN VAN DE ZORGLADDER MANTELZORG

STAP 1 MANTELZORG EN HET EIGEN NETWERK

Een beroep doen op je eigen netwerk kan lastig zijn. Meer dan anders hulp vragen van je netwerk is nog lastiger. Maar juist nu willen mensen graag iets voor een ander doen. Kijk daarom wie in je omgeving kan helpen. Schroom niet om familie, buren, vrienden te vragen, want mensen helpen graag.

STAP 2 INFORMELE HULP

Er kan een moment aanbreken waarop je je eigen familie, vrienden of buren niet meer kunt vragen dan ze al doen. Heb je geen of onvoldoende mensen om je heen die je kunnen helpen? Dan is is hulp van vrijwilligers een mogelijkheid. Het Steunpunt Mantelzorg in je woonplaats kan je helpen om de juiste te vinden. Soms ook kun je terecht bij burgerinitiatieven. Lees hier over de inzet van vrijwilligers.

STAP 3 WMO-HULP

Als je iedere dag zorg verleent , en je eigen netwerk kan niet meer doen, dan moet je gemeente serieus met je mee kijken hoe jij geholpen kunt worden. En dat is zeker zo als je als mantelzorger zelf kwetsbaar bent. In deze tijd is niet alles mogelijk, maar je mag wel om hulp vragen. Soms is er kleinschalige dagbesteding mogelijk. Of is t toch mogelijk dat de thuiszorg vaker langskomt.

STAP 4 VERPLEGING EN VERZORGING

Als de ondersteuning uit stap 3 niet voldoende is, kan het zijn dat huisarts of de wijkverpleegkundig het nodig vindt dat er meer gebeurt om je te ondersteunen. Dat er meer zorg komt. Vaak zullen zij dat zelf zien, maar soms kan het nodig zijn om het zelf aan te geven, als de ander niet ziet hoe zwaar het is. In deze stap lees je welke zorg er door de wijkverpleegkundige mogelijk is tijdens de coronacrisis, wat je kunt doen in bepaalde situaties en tips voor de samenwerking met de wijkverpleging.

STAP 5 TIJDELIJK VERBLIJF (BIJ CRISIS)

Als het echt niet meer gaat dan kan de huisarts, vaak in overleg met de wijkverpleegkundige, beslissen dat een noodvoorziening nodig is. In deze crisissituatie zal sprake zijn van zware medische zorg, of van palliatieve zorg.

 

Heeft u verder nog vragen? Neem contact op met MaatjeZ!