Zorgen voor elkaar

MaatjeZ

CORONA

Tijdens de periode Corona gaat de dienstverlening van MaatjeZ gewoon door. Maar, in verband met landelijke maatregelen rondom de aanpak van het corona-virus hebben wij onze dienstverlening wel aangepast. We komen niet meer bij mensen thuis. We werken vanuit huis. Als team zetten wij ons beste beentje voor om iedereen telefonisch en via de e-mail te helpen. Veel van onze (zorg)partners werken ook op deze manier, waardoor contact mogelijk is. Deze maatregelen blijven van kracht, zolang de overheid ons blijft adviseren dit te doen. We volgen de maatregelen van de overheid op de voet. Zodra de overheid de regels versoepelt, passen wij waar mogelijk onze maatregelen ook aan.

Op deze speciale Corona-pagina vindt u tips, video’s en handige links naar informatieve websites. Heeft u aanvullende vragen? Neem contact met ons op.

WAT KUNT U DOEN?

Als mantelzorger hoort u indirect tot de kwetsbare groep. Zolang u geen klachten hebt (verkoudheid, hoesten, zere keel, koorts), kunt u uw mantelzorgtaken blijven doen. Denk daarnaast aan de algemeen geldende maatregelen:

  • was uw handen regelmatig met water en zeep (lees op de website van het RIVM hoe)
  • hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog
  • gebruik papieren handdoekjes
  • schud geen handen
  • houd (indien mogelijk) 1,5 meter afstand

En speciaal voor u als mantelzorger:

  • neem rust wanneer dat kan, spreid de zorgtaken waar mogelijk;
  • vraag hulp! Veel mantelzorgers vinden dit moeilijk maar iedereen wil in deze tijden graag iets voor iemand betekenen: men moet het alleen wel weten!;
  • aanvaard een aanbod voor hulp. Veel mantelzorgers vinden dit moeilijk maar echt: het is (h)eerlijk om de zorg te delen!;
  • neem een gemaksdag: laat een maaltijd bezorgen en bedenk welke zaken u kunt uit besteden;
  • blijf in contact met anderen: pak de telefoon en laat weten hoe het met u gaat.

Twijfelt u over uw gezondheid of de gezondheid van uw naaste? Neem dan contact op met uw huisarts. 

De Zorgladder

 

Vanwege het Corona-virus hebben sommige mantelzorgers het drukker dan normaal. Mogelijk maakt u aanspraak op hulp vanuit de gemeente. In dit bericht leest u meer informatie over de beschikbare hulp, en waar u deze kunt aanvragen.

Onze collega’s van MantelzorgNL hebben een mooie pagina gemaakt waarop je kunt zien welke zorg er beschikbaar is. En of u als mantelzorger daarvoor in aanraking komt. U kunt ook een video bekijken. Klik op de video hieronder of klik hier om naar de website van MantelzorgNL te gaan.

De 5 stappen van de Zorgladder Mantelzorg

Stap 1 Mantelzorg en het eigen netwerk

Een beroep doen op je eigen netwerk kan lastig zijn. Meer dan anders hulp vragen van je netwerk is nog lastiger. Maar juist nu willen mensen graag iets voor een ander doen. Kijk daarom wie in je omgeving kan helpen. Schroom niet om familie, buren, vrienden te vragen, want mensen helpen graag.

Stap 2 Informele hulp

Er kan een moment aanbreken waarop je je eigen familie, vrienden of buren niet meer kunt vragen dan ze al doen. Heb je geen of onvoldoende mensen om je heen die je kunnen helpen? Dan is is hulp van vrijwilligers een mogelijkheid. Het Steunpunt Mantelzorg in je woonplaats kan je helpen om de juiste te vinden. Soms ook kun je terecht bij burgerinitiatieven. Lees hier over de inzet van vrijwilligers.

Stap 3 Wmo-hulp

Als je iedere dag zorg verleent , en je eigen netwerk kan niet meer doen, dan moet je gemeente serieus met je mee kijken hoe jij geholpen kunt worden. En dat is zeker zo als je als mantelzorger zelf kwetsbaar bent. In deze tijd is niet alles mogelijk, maar je mag wel om hulp vragen. Soms is er kleinschalige dagbesteding mogelijk. Of is t toch mogelijk dat de thuiszorg vaker langskomt.

Stap 4 Verpleging en verzorging

Als de ondersteuning uit stap 3 niet voldoende is, kan het zijn dat huisarts of de wijkverpleegkundig het nodig vindt dat er meer gebeurt om je te ondersteunen. Dat er meer zorg komt. Vaak zullen zij dat zelf zien, maar soms kan het nodig zijn om het zelf aan te geven, als de ander niet ziet hoe zwaar het is. In deze stap lees je welke zorg er door de wijkverpleegkundige mogelijk is tijdens de coronacrisis, wat je kunt doen in bepaalde situaties en tips voor de samenwerking met de wijkverpleging.

Stap 5 Tijdelijk verblijf (bij crisis)

Als het echt niet meer gaat dan kan de huisarts, vaak in overleg met de wijkverpleegkundige, beslissen dat een noodvoorziening nodig is. In deze crisissituatie zal sprake zijn van zware medische zorg, of van palliatieve zorg.

 

Heeft u verder nog vragen? Neem contact op met MaatjeZ! 

 

Contact

Contact

Via onderstaand formulier en onze contactgegevens kunt u MaatjeZ bereiken. We horen graag van u!

Voornaam
Achternaam
Sending