Zorgen voor elkaar

MaatjeZ

MaatjeZ is er voor de mantelzorgers!
Wat kunnen we voor u doen?

Vrijwilliger worden bij MaatjeZ?

Zorgt u langdurig, onbetaald en soms intensief voor een naaste met een chronische ziekte of beperking? Dan bent u mantelzorger. Deze zorg lijkt vaak vanzelfsprekend, maar het gaat verder dan de gebruikelijke hulp die we elkaar geven. U doet het uit liefde en het is geen betaalde baan of vrijwilligerswerk.

Cijfers en Feiten

 • 4 miljoen mantelzorgers in Nederland
 • mantelzorgers zijn van alle leeftijden
 • 1 op de 4 jongeren is mantelzorger
 • 1 op 5 mantelzorgers is overbelast
 • 4 op 5 mantelzorgers helpt familie
 • 5 op 6 mantelzorgers (18-64 jaar) heeft betaald werk
 • 4 op 10 werkende mantelzorgers helpen vaak op dagen dat zij werken

Bent u mantelzorger en bent u benieuwd of u (over)belast bent?

Doe dan de 3-minuten-check en krijg direct een advies over vervolgstappen.

MaatjeZ helpt overbelaste mantelzorgers

MaatjeZ werkt dagelijks met mantelzorgers. Daarom weten wij dat mantelzorg soms zwaarder kan zijn dan gedacht. Zeker wanneer u zorg combineert met uw eigen gezin, werk, sociaal leven en hobby’s. MaatjeZ is er voor u. Wij kunnen u ondersteunen, zodat u de zorg vol kunt houden. Hoe wij dat doen? Dat bepaalt u! Wij bieden onder andere aan:

 • Persoonlijk gesprek bij u thuis, bij MaatjeZ op locatie of telefonisch
 • Uw zorgzwaarte in kaart brengen en u hierover adviseren
 • Hulp bij het uitzoeken van praktische zaken
 • Themabijeenkomsten
 • Gespreksgroepen

Onze dienstverlening kost u niets!

Lees hier hoe MaatjeZ Petra heeft geholpen

vrijwilligerswerk voor een uur per week

MaatjeZ is er voor u als mantelzorger. Daarom organiseren wij regelmatig activiteiten waar u als mantelzorger uw voordeel mee kunt doen! Wij informeren u, laten u uw verhaal doen en brengen u in contact met professionals. Zo organiseren wij een Themacafé. Hier kunt u praktische tips, ondersteuning en interessante informatie verwachten. De toegang is gratis. Lees hier meer over het Themacafé en de andere activiteiten die wij organiseren.

Elke zes weken is er, onder begeleiding van gespecialiseerde vrijwilligers een gespreksgroep. Hier kunt u uw verhaal delen met andere mantelzorgers, ervaringen uitwisselen en uw hart luchten.

Ook regelen we voor gemeenten allerlei extra’s voor mantelzorgers. Zo is er de Huishoudelijke Hulp Toelage en het Mantelzorgcadeau. Bovendien organiseren wij elk jaar op 10 november de Dag van de Mantelzorg. Kijk voor alle evenementen die wij organiseren in de agenda.

Fotograaf: Angeline Swinkels

Even vrijaf voor de mantelzorger noemen we met een mooi woord respijtzorg. Komt u, naast de zorg voor uw naaste, voldoende aan uw ontspanning toe? Heeft u er vertrouwen in dat de zorg doorgaat wanneer u tijd voor uzelf neemt? MaatjeZ helpt u met zoeken naar mogelijkheden om echt tijd voor uzelf te nemen, zonder dat u zich druk hoeft te maken of de zorg voor uw naaste door kan gaan.

Er zijn veel vormen van respijtzorg. Denk aan de inzet van vrijwilligers, dagopvang of logeren. Wij kennen alle mogelijkheden in de regio en gaan graag met u hierover in gesprek om de vorm te vinden die bij uw situatie past. Ook helpen wij u om deze hulp te organiseren. Als u het gevoel heeft dat u te veel hooi op uw vork heeft en toe bent aan ontspanning, twijfel dan niet en neem contact op met MaatjeZ, zodat er een stukje zorg van u overgenomen kan worden!

ontvang het mantelzorgkado

MANTELZORGCADEAU 2019: WAARDERING VOOR U ALS MANTELZORGER!

Zonder de hulp van mantelzorgers zou het leven er voor veel mensen heel anders uit zien. De gemeenten Beverwijk en Heemskerk willen daarom mantelzorgers uit hun regio graag een kleine attentie geven, als blijk van waarding.

Vanaf september 2019 is het mogelijk om weer de mantelzorgwaardering aan te vragen. Meer informatie hierover volgt later op deze website en op onze facebookpagina.

REFERENTIES

Mevrouw Jansen (mantelzorger, partner met dementie)

Mijn man is dementerend. MaatjeZ heeft een vrijwilliger geregeld die met hem boodschappen doet. Ik heb dan even tijd voor mezelf. Dat geeft rust omdat ik weet dat mijn man het naar zijn zin heeft. Hij ziet dan andere mensen en blijft tegelijk actief. Bovendien is hij al jaren gewend om mij te helpen. Op […]

Sanne (jonge mantelzorger)

Mijn moeder is chronisch ziek en mijn vader zorgt voor haar. Maar hij werkt ook elke dag. Daarom moet ik meehelpen in het huishouden. Ik kan dus niet vaak met vrienden buitenshuis afspreken. Dat vinden zij niet leuk. Laatst heeft de mantelzorgconsulent een gastles op middelbare school gegeven. Sindsdien begrijpen mijn vrienden wat mantelzorgen is […]

WMO-consulent

Met MaatjeZ erbij heb ik een extra oog. De mantelzorgconsulenten zien de signalen van de mantelzorger en kunnen helpen bij bijvoorbeeld overbelasting. MaatjeZ is immers de expert op het gebied van mantelzorgondersteuning.

BENT U OF BEN JIJ MANTELZORGER?

Ontdek wat MaatjeZ voor u kan betekenen