Jonge mantelzorgers vormen een klasse apart. Op een leeftijd waar je gewoonlijk verzorgd wordt, hebben zij door omstandigheden binnen het gezin een andere rol, de rol van verzorger.
Dat betekent vaak dat een gewone jeugd, een tijd van redelijke zorgeloosheid waar je de tijd krijgt om uit te zoeken wie je bent en wat je wil in het leven, niet mogelijk is of wordt verstoord. Deze situatie kan een grote impact hebben op hun leven.
Jonge mantelzorgers zijn moeilijk in beeld te krijgen. Ze ervaren soms schaamte over hun situatie of zien de noodzaak van het delen van hun ervaringen niet in, omdat het mantelzorgen voor hen gewoon onderdeel van het leven is. Daarnaast zijn de JMZ-ers en hun omgeving zich niet bewust van het feit dat er een zorgsituatie in hun gezin aanwezig is.
Toch is het belangrijk om er voor ze te zijn wanneer zij dat nodig hebben. Daarom is het van belang om hen te bereiken.
Jonge Mantelzorgers, wie zijn dat?
Jonge mantelzorgers zijn kinderen en jongeren t/m 24 jaar die opgroeien met een gezinslid dat chronisch ziek of gehandicapt is of een psychische aandoening of verslaving heeft. Ze zorgen voor, ze zorgen om, en er wordt minder voor henzelf gezorgd. Maar liefst 1 op de 5 kinderen groeit op met een zorgsituatie binnen een gezin.
Ondanks dat jongeren en hun gezin niet anders weten én dat zorgen voor een ander ook veel voldoening kan geven, kan het ook belasting en spanning met zich meebrengen.
Mogelijke gevolgen van mantelzorg voor jongeren
- opgroei- en opvoedproblemen door te veel verantwoordelijkheid, weinig aandacht en ruimte voor eigen problemen, ontbreken van openheid
- lichamelijke en emotionele klachten zoals stress, zorgen, vermoeidheid, onbegrip, angst en depressieklachten
- verslechterde schoolprestaties, motivatie- en concentratieproblemen, weinig tijd voor schoolwerk, studievertraging
- minder tijd voor vrienden/vriendinnen, sport, school/studie en hobby’s, missen emotionele steun
- Jonge mantelzorgers leren verantwoordelijkheid te nemen en rekening te houden met beperkingen van een ander. Ze zijn vaak zelfstandiger en onafhankelijker dan leeftijdgenoten zonder extra zorgtaken.
Wat is het aanbod van MantelZ?
MantelZ is op meerdere manieren actief voor de Jonge Mantelzorger:
- Wij ondersteunen Jonge Mantelzorgers
- Wij verzorgen voor professionals workshops en presentaties met betrekking tot bewustwording, signalering en interventies
- Wij bieden een consultfunctie voor professionals
- MantelZ sluit aan bij netwerkoverleggen van ketenpartners
- Wij verzorgen gastlessen op basisonderwijs en middelbare scholen
- Wij draaien een Lotgenotengroep voor Jonge Mantelzorgers
- Wij willen starten met een 16+ Lotgenotengroep. Jongvolwassen Mantelzorgers staan voor de uitdaging om de zorgtaken te combineren met de rest van hun dagelijkse bezigheden en behoeftes. Hierover gaan wij met de jongeren in gesprek.
- Wij werken momenteel aan de ontwikkeling van een online platform (Discord) voor JMZ-ers in samenwerking met het Mantelzorgcentrum Alkmaar
Ben je geïnteresseerd in een verzorgde workshop, presentatie of een gastles over jonge mantelzorgers? Neem contact op met ons. Graag leveren wij hierin maatwerk. Wij passen onze workshops graag aan de behoefte aan!
Bij het runnen van lotgenotengroepen hebben wij een hechte samenwerking met het Stichting Thuiszorg Gehandicapten, Stichting Welzijn Beverwijk en MET Heemskerk!