Mantelzorg en vakantie

Met het mooie weer in het vooruitzicht, gaan de gedachten al snel naar de komende vakantieperiode. Wanneer u zorgt voor een naaste, betekent dat wel dat er soms het nodige geregeld moet worden voordat u met een gerust hart op vakantie kunt gaan. Het is verstandig om hiermee op tijd te beginnen.

Wil u samen op vakantie gaan of wellicht juist alleen, dan zijn er diverse organisaties die u kunnen helpen. Wat is verstandig om te regelen, waar dient u op te letten, wat is er mogelijkheden. MantelzorgNL heeft dat voor u samen gevat:

De zorg tijdelijk overdragen

Wil je graag zelf op vakantie en de zorg voor je naaste die nog zelfstandig woont tijdelijk aan anderen overdragen? Er zijn verschillende mogelijkheden:

  • Je regelt dit onderling met mensen uit het netwerk van je naaste. Bijvoorbeeld je broer, zus en de buurvrouw nemen tijdelijk mantelzorgtaken van je over. En de thuiszorg komt dagelijks een keer extra langs.
  • Er komt een vrijwilliger in huis bij je naaste tijdens jouw vakantie.
  • Je naaste gaat in een logeerhuis of zorginstelling logeren. Je leest hier alles over deze vorm van vervangende zorg, ook wel respijtzorg genoemd. Zie ook het overzicht met suggesties voor logeeradressen

Het vinden van vervangende zorg kost vaak tijd. Begin ruim van tevoren – minstens een aantal maanden voor je op vakantie gaat – met het zoeken naar geschikte respijtzorg, een aangepaste accommodatie of een vrijwilliger.

Advies nodig? Bel met de Mantelzorglijn, we helpen je graag op weg. Een cliëntondersteuner of mantelzorgmakelaar kan je helpen bij het daadwerkelijk regelen van een geschikte oplossing.

Aangepaste accommodaties en vakanties met zorg

Wil je samen met degene voor wie je zorgt op vakantie? Of wil je graag dat je naaste zelf een weekje lekker op vakantie gaat, en jij tijd hebt voor eigen activiteiten? Er zijn verschillende reisorganisaties en accommodaties die vakanties met zorg aanbieden. Zie voor informatie de Mee vakantiewijzer en De blauwe gids

Sommige patiëntenorganisaties adviseren over vakantiemogelijkheden of organiseren zelf reizen voor hun leden. Zie bijvoorbeeld de websites van Alzheimer NederlandReumaNederlandEpilepsieNL en MS Vereniging Nederland .

Steeds meer zorghotels bieden aangepaste vakanties aan. Informeer bij het zorghotel van je keuze naar het aanbod.

Krijg ik de kosten vergoed?

De kosten van het vakantieverblijf, zoals het huisje, hotel, eten en drinken, zijn meestal voor eigen rekening. Zorgkosten tijdens je vakantie worden soms vergoed door de zorgverzekering of als je naaste een Wlz-indicatie heeft door het zorgkantoor. Stem dit ruim voor vertrek af met de zorgverzekering of het zorgkantoor, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Reis- en annuleringsverzekering

Kijk als je een reis- en annuleringsverzekering afsluit goed in de voorwaarden. Wat als je je vakantie moet annuleren omdat de persoon voor wie je zorgt onverwacht toch niet kan gaan logeren? Wat als de vervangende zorg wegvalt tijdens je vakantie, en je eerder naar huis moet komen? Vallen deze situaties onder de reis- en annuleringsverzekering?

Sommige verzekeringen hebben specifieke voorwaarden rondom mantelzorg. Het maakt dan voor eventuele vergoedingen uit:

  • of je wel of niet familie bent van degene voor wie je zorgt.
  • en als degene voor wie je zorgt familie is: of je dan eerste-, tweede of derde graads familie
  • of je wel of niet samenwoont met degene voor wie je zorgt.

Daarnaast kijken verzekeraars naar de reden voor de annulering of het afbreken van je vakantie. In de meeste gevallen wordt een vergoeding uitgekeerd als je een reis moet annuleren of afbreken omdat iemand in levensgevaar is of overlijdt. Slechts enkele verzekeraars hebben ruimere voorwaarden en geven mantelzorgers de gelegenheid om een reis te annuleren of af te breken als dit nodig is vanwege de zorg voor hun naaste.

Behalve naar specifieke mantelzorgvoorwaarden, is het ook belangrijke om naar de overige voorwaarden te kijken en naar wat er daadwerkelijk vergoed wordt.

Voor onafhankelijke informatie over reis- en annuleringsverzekeringen kun je terecht bij de Consumentenbond.

Medicijnen mee op reis

Vraag bij de apotheek een overzicht op van de medicijnen die je naaste gebruikt. Dit overzicht heet een medicijnenpaspoort. Hierin staan alle gegevens over de medicijnen en over andere zaken, zoals allergieën. Handig als je naaste naar de dokter of apotheek moet op de reisbestemming.

Voor bepaalde medicijnen moet je een verklaring bij je hebben om ze over de grens te mogen meenemen. Je leest er meer over op de website van de Rijksoverheid.

Op Apotheek.nl vind je informatie over medicijnen op reis.

Zorgverzekering in het buitenland

 

Als je op vakantie gaat naar het buitenland, blijf je verzekerd voor zorg. Iedereen die een Nederlandse zorgverzekering heeft, heeft werelddekking. Soms dekt je zorgverzekering bepaalde kosten niet of niet helemaal. Misschien heb je daarom een aanvullende verzekering of reisverzekering nodig. Lees meer over je zorgverzekering in het buitenland op de website van de Rijksoverheid.

Aangepast vervoer

Heb je aangepast vervoer nodig als je met je naaste op vakantie gaat? De Reiswijzer van MEE geeft een overzicht van mogelijkheden.

Checklist tijdelijk overdragen van de zorg

Gaat je naaste zonder jou op vakantie of draag je de zorg tijdens jouw vakantie aan een ander over? Dan is het belangrijk te zorgen voor een goede overdracht. Je kunt daarvoor een checklist van MantelzorgNL gebruiken.

 

BRON: MantelzorgNL

 

Onze respijtcoach, Hanna Blankevoort, kan u helpen met uw vragen over vakantie / vervangende mantelzorg. U kunt haar telefonisch bereiken via: 06-12270504 of via het contactformulier op deze pagina.

"*" geeft vereiste velden aan

Contactformulier

Naam
Privacy*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Scroll to top