Zorgen voor ouders als ze het zelf niet meer kunnen: het lijkt zo vanzelfsprekend. Zij hebben toch ook altijd voor u gezorgd? Maar in de praktijk is het vaak een zware opgave. Want u heeft ook nog uw eigen drukke leven… 

Het is u al eerder opgevallen. Uw moeder begint oud te worden. Ze krijgt steeds meer kwaaltjes , moet vaker naar de dokter en is minder actief dan zij was. U merkt dat ze steeds meer hulp nodig heeft, ook al zegt ze zelf dat het allemaal nog prima gaat. Het moment is aangebroken dat u voor haar moet gaan zorgen in plaats van andersom. En dat is confronterend.

Voor u het weet bent u niet alleen kind maar ook mantelzorger. Het is een taak die u moet zien te combineren met je betaalde baan en eigen huishouden. Veel mantelzorgers geven dan ook aan dat overbelasting de allerbelangrijkste valkuil is.

Bent u eigenlijk wel de meest geschikte persoon om uw ouder te gaan verzorgen? Dat is één van de vragen die u voor uzelf moet beantwoorden, voordat u zich op uw nieuwe zorgtaken stort.

Sommige mensen vinden het heerlijk om voor een ander te zorgen en geven daar graag dingen voor op. Anderen hebben er emotioneel grote moeite mee, of hebben zelf bijvoorbeeld lichamelijke klachten. Extra werk kan die klachten erger maken.

U moet voor uzelf goed bedenken wat u aan kunt. Wat betreft de lichamelijke verzorging, het huishoudelijk werk enzovoorts.

Zelfs als u het idee heeft dat de combinatie van werk, gezin en mantelzorg wel moet lukken, is het handig om toch regelmatig extra (eventueel professionele) hulp in te schakelen. U heeft namelijk geen idee hoe lang de situatie zal gaan duren. En u kunt het alleen volhouden als u zelf genoeg energie hebt.

Besteed dus de klussen uit die te veel tijd vergen, die u echt vervelend vindt of die u om een andere reden veel moeite kosten. Al is het maar af en toe. 

Bovendien: U heeft ook tijd voor uzelf nodig. Tijd om met vakantie te gaan, te gaan sporten of winkelen. Als u zichzelf steeds maar opoffert, raakt u gegarandeerd opgebrand. En daar is niemand bij gebaat.

Afgezien van het extra werk is mantelzorg ook emotioneel intensief. U ziet uw vader of moeder steeds hulpbehoevender worden. Dat is voor henzelf erg moeilijk, maar ook voor u. Het betekent dat er allerlei gevoelens kunnen bovenkomen: verdriet, angst, kwaadheid, onmacht, eenzaamheid en ga zo maar door.

Het is fijn als u daar met iemand over kunt praten, zoals een vriendin of familielid. Vaak lucht het ook op om met mensen te spreken die in eenzelfde situatie zitten: lotgenotencontact. Ook hierin kan MantelZ u verder helpen.

"*" geeft vereiste velden aan

Contactformulier

Naam
Privacy*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Scroll to top