Mantelzorgers, maak een noodplan!

‘Wat als er iets met mij gebeurt? Wie zorgt er dan voor mijn naaste?’ Het is een gedachte die in het hoofd van een mantelzorger kan zitten en op de achtergrond aanwezig blijft. Mocht er zich plotseling een situatie voordoen waarin u voor een korte of lange periode niet kunt zorgen, dan zorgt dit voor veel onzekerheid en vraagtekens. Een paar voorbeelden:

-Ik mag niet uitvallen, want dan gaat alles mis.
-Ik ben de enige die snapt hoe alles reilt en zeilt.
-Wie vervangt mij tijdens mijn afwezigheid?
-Hoe weet mijn vervanging hoe het werkt met de medicatie?
-Als mantelzorger verleen ik zorg op maat, precies zoals degene die ik verzorg dat gewend is. Hoe zorg ik ervoor dat mijn vervanger dit weet en begrijpt?

Herkent u zich de bovenstaande situatieschets? Dan is het voor u wellicht een uitkomst om een ‘Noodplan’ te maken.

“Er zijn momenten waarop mantelzorgers, al dan niet genoodzaakt, de hulp (tijdelijk) overdragen aan anderen. Om ervoor te zorgen dat de betrokken patiënten de goede en adequate hulp blijft krijgen, is het raadzaam een noodplan op te stellen. Op deze manier kunnen mantelzorgers gemakkelijk en overzichtelijk hun werk overdragen aan derden. Hieronder een voorbeeld. Het plan is uiteraard aan te vullen naar de specifieke situatie en wensen van de mantelzorger en de patiënt.”

De mantelzorgconsulenten van MantelZ kunnen u ondersteunen bij het opstellen van zo’n Noodplan. Is uw interesse gewekt? Maak dan gebruik van het contactformulier op deze pagina.

U kunt ook hier klikken voor een voorbeeld van zo’n Noodplan

Scroll to top