Respijtzorg

Ook al beschouwt u uw taak als mantelzorger als vanzelfsprekend en doet u het met liefde, toch kan de verantwoordelijkheid voor uw naaste in de weg staan van uw eigen welzijn en ontspanning. Ook u wil wel eens even een dagje vrij van de verantwoordelijkheid om weer op te laden. Maar dat kan alleen wanneer u zeker weet dat uw naaste in de tijd dat u er niet bent, goed verzorgd zal worden.

Even vrijaf voor de mantelzorger noemen we met een mooi woord respijtzorg. Er is een breed aanbod aan respijtzorg in onze regio. Denk aan de inzet van vrijwilligers of dagopvang. Als u iets langer ‘vrijaf’ wil is er de mogelijkheid voor uw naaste om ergens te logeren. Wij zoeken graag samen met u naar de oplossing die het beste bij uw situatie past. Ook helpen wij u graag om deze hulp te organiseren. 

MantelZ helpt u met zoeken naar mogelijkheden om echt tijd voor uzelf te kunnen nemen, zonder dat u zich druk hoeft te maken over de zorg voor uw naaste.

U kunt de zorg voor uw naaste tijdelijk overdragen aan vrijwilligers of aan beroepskrachten. Uw keuze bepaalt vaak of u voor de zorg een bijdrage moet betalen. De kosten zijn afhankelijk van de vorm. Soms is de respijtzorg gratis, bijvoorbeeld als het om vrijwilligerswerk gaat. Als er wel kosten aan verbonden zijn, kunt u die mogelijk vergoed krijgen vanuit de: WMO, WLZ, Jeugdwet, de zorgverzekeringswet.

Hieronder vindt u de verschillende vormen van respijtzorg:

Logeeropvang

zoals logeerhuis / respijthuis, tijdelijk verblijf in verpleeghuis, gastgezin of zorghotel.

Dagopvang

zoals dagbesteding voor mensen met dementie of zorgboerderij.

Aanwezigheidszorg thuis

zoals inzet van een beroepskracht of vrijwilliger in huis.

Respijtzorg light

zoals activiteiten in de buurt, vrijwilligersorganisaties, Ledenservice, welzijn op recept. Of samen activiteiten ondernemen om de zorg even los te laten, bijvoorbeeld een dagje uit of vakantie waarbij de zorg wordt overgenomen.

De respijtcoach

De respijtcoach van MantelZ kent alle mogelijkheden van respijtzorg in de buurt en kan uw cliënt en mantelzorger de juiste weg wijzen en/of helpen bij het aanvragen hiervan. Als u knelpunten tegenkomt of vormen van respijtzorg mist in deze regio horen wij dit ook graag.

Respijtcoach: Hanna Blankevoort

Bellen op 06 122 70504 of mailen: h.blankevoort@maatjez.nl

Bekijk onze Respijtwijzer voor het volledige aanbod in de regio!

Wist u dat u de Respijtwijzer ook als mooie waaier kunt aanvragen voor bij u thuis of op de werkplek? Vraag hem nu aan!

Respijtzorg. Wat moet u verder weten?

Wanneer?

U kunt de zorg incidenteel overdragen, bijvoorbeeld tijdens een familiebezoek of een vakantie. Of structureel, bijvoorbeeld een dagdeel per week of maandelijks een weekend.

Waar?

De zorg kan thuis of buitenshuis geboden worden. Wordt de zorg thuis overgenomen, dan kunt u als mantelzorger van huis, terwijl uw familielid voor wie u zorgt in de vertrouwde omgeving kan blijven. Zorg kan ook buitenshuis plaatsvinden. Degene voor wie u zorgt gaat ergens naar toe, zodat u thuis even tijd voor uzelf heeft of juist gelegenheid om even weg te gaan.

Door wie?

U kunt de zorg overdragen aan vrijwilligers of aan beroepskrachten. Uw keuze bepaalt vaak of u voor de zorg een bijdrage moet betalen. Zie voor meer informatie hierover bij financiering.

Voor wie is de zorg?

Dat kan voor iedereen. Ouderen, jongeren of kinderen, ziek of met een beperking… Voor ieders situatie is een oplossing te vinden en vaak zijn er speciale voorzieningen voor specifieke doelgroepen.

Wat zijn de kosten en wie betaalt?

De kosten zijn afhankelijk van de vorm. Soms is de respijtzorg gratis, bijvoorbeeld als het om vrijwilligerswerk gaat. Als er wel kosten aan verbonden zijn, kunt u die mogelijk vergoed krijgen vanuit de: WMO, WLZ, Jeugdwet, de zorgverzekeringswet.

"*" geeft vereiste velden aan

Contactformulier

Naam
Privacy*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Scroll to top